Fostă jucătoare în WNBA, Abi Olajuwon (23 de ani), fiica legendarului Hakeem Olajuwon, a semnat pe patru luni cu gruparea CSM Satu Mare, una dintre candidatele la titlu în Divizia A. Președintele echipei, Laszlo Fogel, trage acum nădejde că medaliatul cu aur de la Atlanta 1996 va sosi în România să‑și vadă fiica. Până atunci însă, numele Olajuwon va fi prezent pe foile de meci ale campionatului păstorit de Carmen Tocală.
România anilor 90 cu nopțile albe provocate de distracția NBA. Mulți aveau pe buze declarația de dragoste: „I love this game!”. Baschetul încingea spiritele în sălile liceelor bucureștene, dar și prin toată țara. Lega prietenii, năștea rivalități de moarte, iar Cupa Liceelor se strecura pe sticlă chiar și în prime-time! Decorul? În clase… clase decimate, în catalog… secțiuni întregi cu absențe nemotivate. Pe profesorii de sport? Râcă. Din partea celorlalți profesori, desigur. În săli? Majorete, care mai de care mai seducătoare și mai „țipătoare”. Și fani, fani mulți pe margine, de toate înălțimile, replici mioritice ale lui Jordan sau Ewing. De ce? Pentru că maiourile-rochie achiziționate din cele două-trei magazine care comercializau produsele ștanțate cu sigla NBA erau la mare căutare. Și nu numai!
Filozofia lui Hakeem Erau cam la bătaie cu ghetele de baschet. Scoteai din buzunar vreo 300.000 de lei și te încălțai ca „His Airness”. Cu Nike Air Jordan. Sau cu Reebok ori Adidas. Și deveneai „membru” al Dream Team Barcelona 1992. Sau al celui din 1996. Găseai, în general, accesoriul fiecărui jucător de top care purta una dintre cele trei branduri de succes. Dar dacă voiai să intri pe coridorul liceului în pielea lui Hakeem Olajuwon, nu reușeai. Pentru că pivotul nigerian de la Houston Rockets nu s-a asociat niciodată cu una dintre cele trei firme enunțate mai sus. Explicația sa impresionează și azi. „Cum poate o biată mamă care‑și câștigă cu greu existența să le cumpere băieților ei o pereche de ghete care costă 120 de dolari? Nu poate! Așa că puștii încep să le fure sau chiar să se omoare pentru a și le procura”. Cam asta era filosofia unuia dintre cei mai buni pivoți ai lumii despre ghetele pe care le purta. Așa și-a justificat asocierea cu Spalding, iar „pantofii” săi valorau doar vreo 35 de dolari. Cam aceleași ghete Spalding le-a „împrumutat” și fiicei sale din prima căsătorie.
Cântărește peste 100 de kilograme! Se numește Alon Abisola Arisicate Ajoke Olajuwon, iar în limba yoruba, vorbită în vestul Africii de aproximativ 20 de milioane de oameni, înseamnă „născută în bogăție și iubită de toți”. Tipa evoluează pe postul de pivot, are 23 de ani, măsoară 1,93 m, cântărește 103 kg și a evoluat în WNBA pentru Chicago Sky.
Abi, după cum este cunoscută fiica lui Olajuwon, a semnat pentru următoarele patru luni cu CSM Satu Mare, echipă considerată una dintre favoritele la titlu. A evoluat ultima dată în Ungaria, la Seat Gyor, iar azi sosește la Satu Mare. A început baschetul de timpuriu, a fost de trei ori campioană a Californiei la nivelul liceelor cu Marlborough School, iar apoi a umplut coșul pentru Oklahoma University. A bifat chiar și un sezon la Chicago Sky, în WNBA, pentru ca mai apoi să încerce marea cu degetul prin Europa. La fel cum a făcut-o Tina Thompson la defuncta MCM Târgoviște.
Dacă va reuși să le ajute pe sătmărence să câștige sau nu titlul, nu se știe, la fel cum nu se cunosc nici calitățile ei. Un lucru e cert însă: măcar rezonanța numelui său ne va face să spunem din nou „I love this game!”.
CINE E HAKEEM ABDUL OLAJUWON
ª S-a născut în 1963, în Lagos (Nigeria), într-o familie cu șase copii ª Numele său în limba yoruba înseamnă „mereu la înălțime” ª Până la 15 ani a fost portar de fotbal și spune că a împrumutat forța în picioare de la un goalkeeper ª A jucat 20 de ani pentru Houston Rockets, iar în 1994 a devenit singurul jucător din istorie care a fost MVP al finalei, MVP al All Star Game și cel mai bun fundaș al sezonului ª E cotat drept unul dintre cei mai buni pivoți din istoria baschetului, iar printre „războaiele” purtate pot fi enumerate cele cu Patrick Ewing, David Robinson, Dikembe Mutombo, Shaquille O’Neil sau cu baschetbaliști care au impresionat în defensivă, precum Dennis Rodman, Karl Malone și Charles Barkley (foto) ª În 1996 a câștigat aurul olimpic la Atlanta cu al doilea Dream team al Statelor Unite ª Hakeem a jucat de 12 ori în All Star Game
Dacă ar fi să aleg un pivot în cea mai bună echipă a tuturor timpurilor, l-aș alege pe Hakeem. Știu că îi las în afara echipei pe Shaq, pe Patrick Ewing sau pe Wilt Chamberlain Michael Jordan, fost adversar
Articol scris de Andru Nenciu și Ciprian Fabian (Satu Mare)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER